zenica activities

CIMBURIJADA

Svakog 21. marta u cik zore hiljade Zeničana se okuplja na Kamberovića polju[1] (rekreativni kompleks uz obalu rijeke) da proslavi prvi dan proljeća. Proslava počinje pripremanjem tradicionalnog doručka na otvorenom – «Čimbura» (jelo od mućenih jaja). Mnogi Zeničani čak postave svoje šatore noć prije, kako bi tamo bili «na vrijeme» kada sunce izlazi. Oni najhrabriji na taj dan otvaraju sezonu kupanja u rijeci Bosni. Ostatak dana podsjeća na ogromnu roštilj zabavu za cijeli grad, koja traje do kasno u noć. 21. marta također počinje i jednomjesečni kulturni festival “Zeničko proljeće“.

 

 

Iako se ne zna tačno koliko je stara sama Čimburijada, stariji Zeničani smatraju da je to stari običaj koji vuče duboke korijene, a kao simbol početka novog ciklusa života nakon zime izabrano je jaje.

Zbog toga Zeničani, ali i svi gosti iz drugih gradova i država prave čimbur, jelo od jajeta koje se miješa u tavi.Ove godine su oni najuporniji Zeničani svoje šatore postavili u toku jučerašnjeg dana ili rano jutros, a čak ni kiša koja od jutros pada nije mogla narušiti njihovo veselje. Ipak, ove godine je posjeta Čimburijadi nešto manja, s obzirom na to da je radni dan, ali i da je u Zenici poprilično hladno i kišovito vrijeme.

Hazim Selmanović došao je s prijateljima da proslavi dolazak proljeća.

„Ovdje smo od ranog jutra, od oko pet sati, a čimbur za nas znači izaći prije uranka i spremiti vatru i sve ostalo za čimbur. Ovo nam je već treći čimbur. Gosti nam pristižu, i kako pristižu, mi im spremamo čimbur. Danas imamo neke goste iz Sarajeva, baš“, rekao je Selmanović.

Rekao je kako smatra da je Čimburijada stara preko 100 godina.

„To je tradicija naših predaka, naših djedova. Bilo je ovdje nekoliko tih familija i društava koji su pravili čimbur. Danas je to više kao teferič, a mi dolazimo unazad 20-ak godina“, rekao je ovaj Zeničanin.
Objasnio je način pripreme pravog čimbura: „Pripreme se jaja, tava ili tepsija, jaja se izmute. Polako se to zalijeva, miješa se dok se ne dobije smjesa kao što smo je mi dobili. Na vatri treba to da stoji između minute i pet minuta i da se stalno miješa.“
Sanel Alihodžić, član Sportsko-rekreativnog kluba Bosna, danas je s prijateljima i kolegama iz kluba na obilježavanju Čimburijade. Ovaj klub svake godine organizira i regatu, a svi učesnici imaju priliku da od lokaliteta naselja Drivuša do Kamberovića polja vide Zenicu iz drugačije perspektive, odnosno iz čamaca na rijeci Bosni.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s